Redcord

Fysische inactiviteit of pijn kan leiden tot het deactiveren van één of meerdere spieren, waardoor andere spieren geneigd worden om te compenseren en hierdoor overbelast raken. Dit leidt vaak tot bewegingsdysfuncties en/of pijn. Het Redcord systeem gaat deze spieren terug activeren door gebruik van instabiele koorden en eigen lichaamsgewicht. Redcord is ook een ideaal middel voor functionele krachttraining en blessurepreventie, zowel in therapie, fitness als bij topsport….

Functionele training is het uitvoeren van spierversterkende oefeningen die de uitgangshouding en de bewegingen benaderen uit het dagelijkse leven enerzijds, en aan verschillende sporttakken anderzijds. Er wordt een balans gecreëerd tussen de verschillende spiergroepen die bij deze specifieke bewegingen getraind worden. In tegenstelling tot de klassieke analytische krachttrainingen zoals in fitnesstoestellen worden hier volledige spierkettingen getraind.

Bij het Redcord-systeem maakt men gebruik van instabiele koorden, rekkers en het eigen lichaamsgewicht om verstoorde bewegingspatronen te corrigeren en pijn te verhelpen.

Redcord wordt vanuit het medisch standpunt gebruikt als diagnosemiddel, alsook in therapievorm (=Neurac-methode). Daarnaast biedt Redcord de mogelijkheid de flexibiliteit, de stabiliteit en het evenwicht te verbeteren voor een optimale conditie en houding. Binnen de (top)sport kunnen sportspecifieke bewegingen getraind worden.

Functionele stabiliteitstraining werkt voor iedereen. Is het nu een (top)sporter, een patiënt, een persoon die zijn/haar conditie op peil wil houden. Redcord biedt een oplossing voor alle leeftijds- en doelgroepen.

  • Bij patiënten met acute en chronische klachten van het bewegingssysteem
  • Preventief om herval van rug- en nekklachten te voorkomen
  • Houdingscorrigerende training (ook na de bevalling)
  • Binnen de (top)sport, als training of blessurepreventie
  • Mensen die hun kracht en conditie willen verbeteren

Redcord is gebaseerd op volgende 4 steunpilaren:

  • Functionele stabiliteitstraining wordt gegeven binnen een gesloten keten (boven- en onderlichaam bevinden zich tussen 2 fixatiepunten), waarbij de oefeningen met het eigen lichaamsgewicht toegepast worden.
  • De gradatie van instabiliteit kan zeer gericht en fijn afgestemd worden.
  • Alle oefeningen kunnen binnen de verschillende vlakken (3D) uitgevoerd worden.
  • De patiënt moet de oefeningen pijnvrij kunnen uitvoeren.

Deze vier pijlers verbeteren de communicatie tussen spier en zenuw, en verhogen de controle over de instabiliteit. Het is een leerproces voor het centraal zenuwsysteem om correcte functionele bewegingspatronen aan te leren en uit te voeren.