Bekkenschool

De bekkenschool is gericht op de preventieve en curatieve zorg binnen de gehele buik-, bekken- en heupregio, dit zowel bij vrouwen als bij mannen. Door middel van gerichte bekkentraining, advies en onderhoud helpen we bij het voorkomen van allerhande bekkenklachten.

Het bekken bestaat uit een beenderige ring, met een linker en rechter bekkenhelft (ilium), het heiligbeen (sacrum) en de beide heupbeenderen. De bekkenhelften worden bij elkaar gehouden door zeer stevige ligamenten en spieren, nl. de bekkenbodemspieren. De bekkenbodem bestaat uit de organen tussen schaambeen en staartbeen, samen met de bekkenbodemspieren. Het geheel van spieren en ligamenten in de bekkenbodem heeft 3 functies: een steunfunctie, een sluitfunctie en een seksuele functie.

  1. Steunende functie: ze ondersteunen de blaas, de darmen en de baarmoeder bij de vrouwen. Bovendien zorgen de bekkenbodemspieren voor een goede houding. Ze spelen immers een rol bij de stabilisatie van het bekken en de steun van de rug. Ze bevorderen een diepe ademhaling en een goede terugstroming van het bloed vanuit de benen.
  2. Sluitfunctie: ze werken mee in het openen en sluiten van de urinebuis, de vagina en de anus om verlies van urine en stoelgang tegen te houden. Dit is belangrijk bij verhoogde druk zoals bij hoesten en niezen.
  3. Seksuele functie: bevordert de seksualiteitsbeleving bij mannen en vrouwen. Door het bewust aanspannen van de bekkenbodemspieren bij het vrijen, kan de vrouw het orgasmevermogen vergroten. Bij mannen heeft een goed getrainde bekkenbodem een positieve uitwerking op de potentie.

De bekkenbodemspieren werken nauw samen met de buik- en rugspieren. Zij hebben een belangrijke functie in het dagdagelijks functioneren en om rug- en bekkenproblemen te voorkomen. Zwakke bekkenbodemspieren kunnen leiden tot bekkeninstabiliteit, rug- en bekkenpijn, verminderde controle over de buikorganen wat de oorzaak kan zijn van verzakkingen, verminderde seksuele bevrediging en blaasontsteking. Je bekkenbodem kan verzwakken door zwangerschap, trauma (val), hormonale veranderingen en het ouder worden.

• Dit kan verschillende problemen veroorzaken:
• Incontinentie voor urine
• Incontinentie voor ontlasting
• Niet kunnen plassen of veelvuldig plassen
• Verstopping of obstipatie, buikpijn
• Pijnklachten in de bekkenbodem
• Bekkeninstabiliteit (tijdens zwangerschap)
• Bekkenpijn en lage rugklachten
• Verzakkingen van blaas, baarmoeder en darmen
• Seksuele dysfuncties
• Prostaatproblemen

Met het trainen van je bekkenbodem kan je niet vroeg genoeg beginnen. Met specifieke oefeningen maak je je bekkenbodem sterk.

We beginnen met een individueel gesprek om een beeld te krijgen van de klachten. Verder worden houding, ademhaling en de beweging van lage rug, bekken en heupen geanalyseerd. Indien nodig worden bijkomende testen en behandelingen gedaan om onderliggende gewrichtsblokkades vrij te maken. We gaan op zoek naar jouw bekkenbodemspieren. We leren je door middel van oefeningen deze spieren te trainen, samen met de dieperliggende buik- en rugspieren. We geven je advies om klachten te voorkomen en dagdagelijks optimaal te functioneren. De bekkenschool is er zowel voor vrouwen, mannen, als voor kinderen.
 Een goede stabiliteit van de bekkengordel.

Preventie is het sleutelwoord!