Bekkenschool

Bekkenschool

De meeste mensen weten weinig tot zelfs niets over de functie en anatomie van de bekkenbodem. Bekkenbodembodemproblemen zijn echter zeer lastig en kunnen een grote impact hebben op je sociaal leven. Erover spreken is geen vanzelfsprekendheid; vaak blijft dit onderwerp nog in de taboesfeer. Maar je bent niet alleen!

Ongeveer 50% van de vrouwen boven de 40 jaar hebben te maken met een prolapse (verzakking van één of meerdere organen in deze regio). Ondanks dit hoge cijfer zoekt maar 1/3 hiervan medische hulp. In het algemeen komen bekkenbodemproblemen meer voor bij vrouwen. Maar vergis je niet, ook mannen worden hiermee geconfronteerd door op latere leeftijd problemen te ondervinden in het ophouden van urine en stoelgang.

Bekkenbodemproblemen zijn zelden enkelvoudige problemen die snel opgelost zijn. Het is daarom belangrijk om eerder te voorkomen dan deze te genezen. Preventie is het sleutelwoord!

Bij Praktijk ‘t Kabien hebben wij een bekkenschool opgericht voor zowel mensen die al klachten vertonen als mensen die preventief willen werken. In eerste instantie wordt er nagegaan of er geen onderliggende structurele problemen zijn. Die zullen eerst door middel van manuele therapie behandeld worden. Wanneer er klachten aanwezig zijn waar meer medisch onderzoek voor nodig is, zal u naar de juiste personen doorverwezen worden.

Daarnaast zal u meer informatie en adviezen aangereikt worden omtrent de bekkenbodem. Wanneer u uw lichaam beter kent en begrijpt gaat oefenen veel beter. Vervolgens bieden we oefeningen aan, specifiek voor jouw hulpvraag. Gaande van lokale oefeningen voor de bekkenbodem als ook functionele oefeningen waar het volledig stabiliserend systeem wordt aangesproken. De bekkenbodem is immers geen geïsoleerde spiergroep; ze werkt samen met het middenrif en de diepe buik- en rugspieren. Zij vormen de basis voor de core-stability, jouw kernstabiliteit.

Een goede opvolging is belangrijk omdat 30% deze oefeningen fout of onzorgvuldig uitvoert. Hiervoor staan Benny en Heleen graag voor jullie klaar!